چند تکنیک برای اطمینان از یادگیری درسها (قسمت اول)
فکر کنم شما هم تجربه کرده باشید که یک کتاب درسی یا تست را مشغول مطالعه هستید و یک هو متوجه میشین که دارید خیلی بادقت می خونید ولی اصلا بهش فکر نمی کردید. مطمئن هستید که درس را کلمه به کلمه خوانده اید ولی هیچ جمله ای یادتون نیست!
موقع درس خوندن هم مغز ما خیلی وقت ها فراموش می کند که هدف از درس خواندن یادگیری است. ولی شما فکر می کنید که وظیفه ی اصلی همان مطالعه و رفع تکلیف کردن و نگاه به صفحه ی کتاب و رد کردن جملات است.
در واقع مغز وارد حالت اتوماتیک می شود و بدون توجه به نکات فیزیک و ادبیات و…با دقت و تمرکز فقط جمله رد می کند!
در این مطلب سایت ریاضی صد می خواهیم چند تکنیک به شما یاد بدهیم که در حین مطالعه بالاترین درجه هوشیاری را داشته باشید. البته این مقاله قسمت اول می باشد و قسمت های بعدی هم با ما همراه باشید.
تکنیک اول : ۵ تا ۱۰ کلمه ی مهم کلیدی

در یک برگه ی کاغذ یا دفترچه ۵ تا ۱۰ کلمه ی کلیدی که به نظرتان مهمترین کلمات آن درس هستند را بنویسید. کلمات احتمال زیاد دوسه کلمه ی خواهند بود.
فقط یادتون باشه بعد از نوشتنشون مروری بندازید و مطمین بشید که مهمترین ها را نوشته اید.
فرض کنید شما می خواهید مبحث معادله ی درجه دوم ریاضی را بخوانید.
- جمع ریشه ها
- ضریب ریشه ها
- شرط ریشه داشتن معادله
- روش های حل معادله درجه دوم
- برخورد و مقایسه معادله درجه دوم با یک خط راست
- تحلیل مختصاتی معادله درجه دوم(از فلان ناحیه نمی گذرد)
و…
تکنیک دوم : هدف درس را دوباره بنویسید

وقتی درس را خوندید و تموم کردید سراغ همان برگه یا دفترچه ی قبلی برید و هدف درس را متفاوت تر از آنچه کتاب درسی یا کتاب تست گفته از زبان خود یادداشت کنید.
و…
تکنیک سوم : یک آزمونک برای خود طرح کنید

تصور کنید شما معلم هستید و حدود ۵ سوال از آن درسی که خوندید تهیه کنید. من خودم از دوران دبیرستان همیشه در ریاضی سوال طرح می کردم. سعی کنید سوالهایی که طرح می کنید ویژگی هایی که خواهم گفت را داشته باشد:
- پاسخ یک کلمه نداشته باشد. مثلا نگویید که دلتا مثبت باشد معادله درجه دوم ریشه دارد یا نه! ولی می توانید بگویید ضرب ریشه ها منفی باشد معادله درجه دوم ریشه دارد یا نه؟؟
- جوابش بیشتر از ۳ خط باشد.
- سوال طوری نباشد که برای پاسخ دادن نیاز باشد بروید درس را دوباره بخوانید
- سعی کنید سوال تقریبا سختی باشد و به راحتی نتونید جواب بدهید
تکنیک چهارم : به خودتون درصد یا نمره از ۲۰ بدهید

بصورت درصدی یا از ۲۰ به خودتان نمره بدهید که چقدر درس را درک کرده اید. شاید بگویید که آقای دلیجه این کاری مسخره هست. ولی توصیه میکنم امتحان کنید و با دیدن نتیجه همیشه سایت ریاضی صد سر خواهید زد 🙂
میدونید چه اتفاقی میفته؟ بعد از مدتی چون میدونید قرار است به خودتان نمره بدهید درس ها را با دقت بیشتری می خوانید.(یادتون باشه هدف ما از این مقاله افزایش هوشیاری حین مطالعه هست)
همچنین اگر بعد از چندبار درس خوندن ببینید که به خودتان افتضاح نمره می دهید در پی حل نقاط ضعف مطالعه ات خواهید افتاد.
برای دانش آموزان باحوصله و دقیق توصیه میکنم که توضیحات تکمیلی هم بنویسند که چرا و از کجاهای مطالعه نمره از دست داده اند.
تکنیک پنجم : یافتن مفاهیم مشترک در واژه ها

شاید نتونید در همه ی مباحث و دروس دبیرستان از این روش استفاده کنید ولی حتما خودتان با دیدن عکس ما خواهید فهمید که کی و چطور میتونید استفاده کنید.
کسی که به جای استفاده از مدل برای تحلیل محیط، مدل را به محیط تحمیل میکند!
تکنیک ششم : درسی که خوندید را در ۳۰ کلمه خلاصه کنید

عادت به خلاصه کردن درس شما را مجبور می کند که تسلط خوبی بهش پیدا کنید. چون کسی که تسلط ندارد نمی تواند خلاصه بنویسد.
تکنیک هفتم : یک کشف از خودتان ارائه بدید 🙂

تکنیک اول یادتان هست که گفتیم کلمه ی کلیدی درس را بگویید؟ در این مرحله می تونید یکی از اون کلمه ها را انتخاب کنید و یک مفهوم یا معنایی که کتاب شما از آن کلمه اشاره نکرده را از خود بگویید. مثلا بارها به ما گفته اند که اگر دلتا منفی باشد معادله ی درجه دوم جواب ندارد. شما می توانید بگویید چون در فرمول ریشه اش دلتای منفی باعث میشه داخل رادیکال منفی بشه و بی معنی بشه!
شاید تعریفی که شما از آن نکته ی درسی می کنید برداشتی دیگر از همان مطلب کتاب باشد ولی تا حد امکان سعی کنید نوع بیان را عوض کنید در حدی که یک نفر دیگر که نکته ی شما را می خواند متوجه نشه که از فلان جای کتاب کپی کرده ای!
در قسمت بعدی تکنیک های دیگر را خواهیم گفت.
مهندس حامد دلیجه
منبع : ریاضی ۱۰۰